4:e teatern

4:e teatern är en fri professionell teater vars huvudsakliga uppdrag är att skapa teater/scenkonst ur barn- och ungdomsperspektiv. Vår scen finns på CuLTUREN i Västerås men vi bedriver också turnerande verksamhet över hela landet. Förutom teater bedriver vi pedagogisk verksamhet för skolor och arbetsgrupper i form av workshops, mentorskap och utbildningar.

4:e teatern gör cirka fyra produktioner varje år varav främst nyproduktioner och samarbetar med konstutövare från hela Sverige. Vi bedriver även en gästspelsscen och har residensscen för unga konstutövare.

Samarbetsparters 2017
”Livet bitch!”, Västerås stad, Landstinget Västmanland, Elektra bio och CuLTUREN med projektet ”Bullanscenen”, Kopparlundsgymnasiet, Teatercentrum, Draothea, Teater Mestola och Teater Viirus i Finland.
Verksamheten stöds av Statens kulturråd, Västerås Stad, Landstinget Västmanland och vår publik. Teatern är ansluten till de fria teatergruppernas intresseorganisation Teatercentrum.

 

Fredrik Lundqvist Teaterchef, konstnärlig ledare

Fredrik gick ut Skådespelarprogrammet på Stockholms Dramatiska Högskola 2011 och arbetade därefter i drygt 2 år som skådespelare på Unga Klara i Stockholm och därefter som skådespelare, regissör eller slagsmålskoreograf på bla Regionteater Väst, Uppsala Stadsteater, Örebro länsteater, Turteatern. Förutom detta sitter han i styrelsen för Unga Tur där han också var konstnärlig ledare 2008-2010. Han har där regisserat bl.a. Vad är det för fel på Orestien 2014, Mästaren och Margarita 2014, Krig på 4e våningen 2008 och Roten ur Norén 2007.

Denise Olsson Chefsproducent

Denise Olsson har mångårig erfarenhet av att ha arbetat som scenkonstproducent, främst inom frigrupp. Hon har även en bred erfarenhet av arbete på scen, främst som dansare men också inom fysisk teater och sång. Hon har undervisat i scenisk gestaltning och dans, i Sverige och Central Amerika, Honduras där hon även startade upp en dansverksamhet i stadens socio-ekonomiskt utsatta områden. Hon har en Personalvetarexamen med en kandidat i Sociologi och har studerat Medie- och Kommunikationsvetenskap och Entreprenörskap, Innovation och Marknad. Övriga områden som Denise behärskar är arbetsrätt, kompetensbaserad rekrytering, organisationsutveckling och projektledning.

Olivia Welding Vik. Producent

Olivia har en lång bakgrund som dansare och har sina rötter i Västerås, där hon gick på Balettelevskolan och Carlforsska gymnasiet. Olivia är utbildad upplevelseproducent vid Luleå Tekniska högskola, där hon tog examen i juni 2016. Hon har sedan dess jobbat med olika tv-produktioner och event, som t ex. Sveriges Mästerkock och Guldbaggegalan 2017.
Nu är Olivia på 4:e och vikarierar som producent.

Marie Sundin Producent, pedagog

Är ursprungligen från Gävle och har jobbat på Skottes Musikteater och Folkteatern i Gävleborg. Är utbildad Waldorflärare och jobbade på Västerås Waldorfskola som teaterlärare och klasslärare i 7 år innan hon blev verksamhetsledare/pedagog inom amatörteatern på Teater Oliver.
Närmast kommer Marie från Teater Västmanland där hon var med och startade Unga Teater Västmanland. Är även ungdomsledare på NOVU ( nordisk vänortsvecka för ungdom) en sommarvecka varje år sedan 2006.

Sofia Öhrndalen Teatertekniker

Utbildad verkstadssnickare och modellsnickare. Gått diverse kurser inom teaterteknik, smink och mask. Jobbade på amatörteaterföreningen Studio Westmannia mellan 1991 och 1999 som gruppledare och tekniker.
Började jobba som föreställningstekniker på 4:e teatern i samband med Woyzeck 1995. Har också varit på turné som tekniker/turnéledare med flertalet föreställningar på 4:e teatern.

Evgeni Leonov Skådespelare

Evgeni Leonov är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 2007-2010.
Åren efter har han jobbat i Jönköping, på Smålands musik och teater och med Teateri, där han medverkat i fem produktioner, bl.a. en egenskriven monologföreställning ”Flight to Santiago” och ”Vi som blev kvar” regisserad av Anna Sjövall. Ända sedan 2012 spelar han med ett psykedeliskt rockband som heter Dreaming of space. Där skriver han låtarna, texterna, sjunger och spelar gitarr.

Medverkar under 2017 i ”20 sätt att överleva högstadiet”.

Agnes Hargne Wallander Skådespelare

Agnes är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2009-2012. Hon har varit verksam på bland annat Unga Dramaten i Älvsborgsbron, Moment:Teater i Körsbärsträdgården, PotatoPotato i Radikal Vänskap och Talanglösa Martyrer, Byteatern Kalmar Läns Teater i Imorgon och Imorgon och Imorgon och På Flykt. Har även arbetat på Öresundsteatern, TeaterVariant och Teater Galeasen samt drivit projekt som Det Sovande Folket och 110% mig själv. Hon har också arbetat med film och TV, nu senast med Arne Dahl-Mörkertal och Gentlemen och Gangsters. 

Medverkar under 2017 i ”20 sätt att överleva högstadiet” och Ut med tiden.

Mikaela Hagelberg Skådespelare

Uppvuxen i Mölnlycke utanför Göteborg. Utbildning: Wendelsbergs fhs (teaterlinjen), Teaterstudion i Stockholm, Kompletteringsutbildningen på Teaterhögskolan i Malmö. Var med och startade 4:e teatern i Stockholm och Romateatern på Gotland. Även arbetat på Riksteatern, Helsingborgs stadsteater, Mittiprickteatern och T-Rex. Är förutom engagemanget på 4:e teatern en av personerna bakom Unga Roma på Gotland. Mikaela är med i Teateralliansen

Medverkar under 2017 i  ”20 sätt att överleva högstadiet” och Den effektiva kvinnan.

Anna Wadström Skådespelare

Anna är utbildad på bl.a. Stockholms Dramatiska Högskola. Hon är frilansande skådespelare och har varit verksam i produktioner på t.ex. Dalateatern, Teater Soja, Teater De Vill, Sveriges Radio, Södra teatern, Teater Giljotin och Västanå Teater.
Hon har även arbetat som skådespelare på UngaTur i flertalet produktioner och mellan 2012-2014 var hon gruppens Konstnärliga ledare.

Medverkar under 2017 i Ut med tiden.

Daniel Scherp Skådespelare

Har arbetat som skådespelare och regissör i 15 år. Utbildade sig på Teaterhögskolan i Göteborg och har bl a arbetat på Teater Halland, Teater 23, Östgötateatern, Molièreensemblen och Teaterfabriken. 2007 började Daniel arbeta på 4:e teatern där han har medverkat i bl a. En kokt två grillade och ett pucko, Lill-Zlatan och Morbror Raring, Ondskan, Ekenstolpes Testamente och Kolarhistorier. I de tre sistnämnda uppsättningarna står han även för regin.

Medverkar under 2017 i Det farligaste som finns.

Titti Hilton Skådespelare

Var med i starten med 4:e teatern från 1983 och byggde upp Fri scen, Skeppsholmen. Frilansat sedan 1988 och medverkat i produktioner vid Örebro länsteater, Unga Riks, Norrbottensteatern, Västerbottensteatern, Riksteatern, Teater Västernorrland, Gävle Folkteater Orionteatern m.fl. TV och film har det också blivit, senast kortfilm med Solveig Nordlund, Moster Linnea och världen. Titti är med i Teateralliansen.

Medverkar under 2017 i Det farligaste som finns.