4:e teatern

4:e teatern är en fri professionell teater vars huvudsakliga uppdrag är att skapa teater/scenkonst ur barn- och ungdomsperspektiv. Vår scen finns på CuLTUREN i Västerås men vi bedriver också turnerande verksamhet över hela landet. Förutom teater bedriver vi pedagogisk verksamhet för skolor och arbetsgrupper i form av workshops, mentorskap och utbildningar.

4:e teatern gör cirka fyra produktioner varje år varav främst nyproduktioner och samarbetar med konstutövare från hela Sverige. Vi bedriver även en gästspelsscen och har residensscen för unga konstutövare.

Samarbetsparters 2017
”Livet bitch!”, Västerås stad, Landstinget Västmanland, Elektra bio och CuLTUREN med projektet ”Bullanscenen”, Kopparlundsgymnasiet, Teatercentrum, Draothea, DHMJ, Tjejouren, Teater Revansch, ARTY, Teater Mestola och Teater Viirus i Finland.
Verksamheten stöds av Statens kulturråd, Västerås Stad, Region Västmanland och vår publik. Teatern är ansluten till de fria teatergruppernas intresseorganisation Teatercentrum.

Fredrik Lundqvist Teaterchef, konstnärlig ledare

Fredrik gick ut Skådespelarprogrammet på Stockholms Dramatiska Högskola 2011 och arbetade därefter i drygt 2 år som skådespelare på Unga Klara i Stockholm och därefter som skådespelare, regissör eller slagsmålskoreograf på bla Regionteater Väst, Uppsala Stadsteater, Örebro länsteater, Turteatern. Förutom detta sitter han i styrelsen för Unga Tur där han också var konstnärlig ledare 2008-2010. Han har där regisserat bl.a. Vad är det för fel på Orestien 2014, Mästaren och Margarita 2014, Krig på 4e våningen 2008 och Roten ur Norén 2007.

Denise Olsson Chefsproducent

Denise Olsson har mångårig erfarenhet av att ha arbetat som scenkonstproducent, främst inom frigrupp. Hon har även en bred erfarenhet av arbete på scen, främst som dansare men också inom fysisk teater och sång. Hon har undervisat i scenisk gestaltning och dans, i Sverige och Central Amerika, Honduras där hon även startade upp en dansverksamhet i stadens socio-ekonomiskt utsatta områden. Hon har en Personalvetarexamen med en kandidat i Sociologi och har studerat Medie- och Kommunikationsvetenskap och Entreprenörskap, Innovation och Marknad. Övriga områden som Denise behärskar är arbetsrätt, kompetensbaserad rekrytering, organisationsutveckling och projektledning.

Olivia Welding Vik. Producent

Olivia har en lång bakgrund som dansare och har sina rötter i Västerås, där hon gick på Balettelevskolan och Carlforsska gymnasiet. Olivia är utbildad upplevelseproducent vid Luleå Tekniska högskola, där hon tog examen i juni 2016. Hon har sedan dess jobbat med olika tv-produktioner och event, som t ex. Sveriges Mästerkock och Guldbaggegalan 2017.
Nu är Olivia på 4:e och vikarierar som producent.

Marie Sundin Producent, pedagog

Är ursprungligen från Gävle och har jobbat på Skottes Musikteater och Folkteatern i Gävleborg. Är utbildad Waldorflärare och jobbade på Västerås Waldorfskola som teaterlärare och klasslärare i 7 år innan hon blev verksamhetsledare/pedagog inom amatörteatern på Teater Oliver.
Närmast kommer Marie från Teater Västmanland där hon var med och startade Unga Teater Västmanland. Är även ungdomsledare på NOVU ( nordisk vänortsvecka för ungdom) en sommarvecka varje år sedan 2006.

Sofia Öhrndalen Teatertekniker

Utbildad verkstadssnickare och modellsnickare. Gått diverse kurser inom teaterteknik, smink och mask. Jobbade på amatörteaterföreningen Studio Westmannia mellan 1991 och 1999 som gruppledare och tekniker.
Började jobba som föreställningstekniker på 4:e teatern i samband med Woyzeck 1995. Har också varit på turné som tekniker/turnéledare med flertalet föreställningar på 4:e teatern.

Mikaela Hagelberg Skådespelare

Uppvuxen i Mölnlycke utanför Göteborg. Utbildning: Wendelsbergs fhs (teaterlinjen), Teaterstudion i Stockholm, Kompletteringsutbildningen på Teaterhögskolan i Malmö. Var med och startade 4:e teatern i Stockholm och Romateatern på Gotland. Även arbetat på Riksteatern, Helsingborgs stadsteater, Mittiprickteatern och T-Rex. Är förutom engagemanget på 4:e teatern en av personerna bakom Unga Roma på Gotland. Mikaela är med i Teateralliansen

Medverkar under 2017 i  ”20 sätt att överleva högstadiet” och Den effektiva kvinnan.

Daniel Scherp Skådespelare

Har arbetat som skådespelare och regissör i 15 år. Utbildade sig på Teaterhögskolan i Göteborg och har bl a arbetat på Teater Halland, Teater 23, Östgötateatern, Molièreensemblen och Teaterfabriken. 2007 började Daniel arbeta på 4:e teatern där han har medverkat i bl a. En kokt två grillade och ett pucko, Lill-Zlatan och Morbror Raring, Ondskan, Ekenstolpes Testamente och Kolarhistorier. I de tre sistnämnda uppsättningarna står han även för regin. Daniel är med i Teateralliansen.

Medverkar under 2017 i Det farligaste som finns och Språket.

Titti Hilton Skådespelare

Var med i starten med 4:e teatern från 1983 och byggde upp Fri scen, Skeppsholmen. Frilansat sedan 1988 och medverkat i produktioner vid Örebro länsteater, Unga Riks, Norrbottensteatern, Västerbottensteatern, Riksteatern, Teater Västernorrland, Gävle Folkteater Orionteatern m.fl. TV och film har det också blivit, senast kortfilm med Solveig Nordlund, Moster Linnea och världen. Titti är med i Teateralliansen.

Medverkar under 2017 i Det farligaste som finns och Språket.

Paloma Winneth Skådespelare

Paloma utbildades till skådespelare vid Universidad de las Artes ISA i Havanna. På Kuba arbetade hon även med improvisationsteater för barn. Hon gjorde professionell debut i Italien och i Sverige har hon arbetat med den hyllade föreställningen Teater Smuts startar punkband, på Unga klara och senast på teater Västernorrland, där hon spelade titelrollen i Katitzi. Paloma har även stått på scen som poet och elddansare. Hennes konstnärliga arbete drivs ofta ur ett samhälls- och politiskt engagemang. I tv-och filmsammanhang har hon bland annat medverkat i Springfloden och bonusfamiljerna.

Medverkar under 2017 i Ut med tiden och Språket

Anja Lek Paulsson Skådespelare

Anja Lek Paulsson tog examen från skådespelarlinjen vid högskolan för scen och musik i Göteborg våren 17. Innan dess har hon arbetat med teater och improvisation i Malmö och på teaterverket i Stockholm. Hon var med och startade Malmö impro 2010 och har parallellt med utbildning på Fridhems folkhögskola och på Göteborgs universitet medverkat i Stålverket med Unga Folkteatern, Efter oss syndafloden på Teater Reflex, Britney på Turteatern samt spelat i ett antal kortfilmer.