4:e teatern

4:e teatern är en fri professionell teater vars huvudsakliga uppdrag är att skapa teater/scenkonst ur barn- och ungdomsperspektiv. Vår scen finns på CuLTUREN i Västerås men vi bedriver också turnerande verksamhet över hela landet. Förutom teater bedriver vi pedagogisk verksamhet för skolor och arbetsgrupper i form av workshops, mentorskap och utbildningar.

4:e teatern gör cirka fyra produktioner varje år varav främst nyproduktioner och samarbetar med konstutövare från hela Sverige. Vi bedriver även en gästspelsscen och har residensscen för unga konstutövare.

Samarbetsparters 2017-2018
”Livet bitch!”, Västerås stad, Landstinget Västmanland, Elektra bio och CuLTUREN med projektet ”Bullanscenen”, Kopparlundsgymnasiet, Teatercentrum, Draothea, DHMJ, Tjejjouren Ronja, ”These heavy clouds” med Sabina Wärme, ”All my dreams come true- ett Disneydrama” med Ruben Lopez och Frida Liljevall, Teater Revansch, ARTY, Västerås Science Park, Mälarvillan, Teater Mestola och Teater Viirus i Finland.
Verksamheten stöds av Statens kulturråd, Västerås Stad, Region Västmanland och vår publik. Teatern är ansluten till de fria teatergruppernas intresseorganisation Teatercentrum.

Fredrik Lundqvist Teaterchef, konstnärlig ledare

Fredrik gick ut Skådespelarprogrammet på Stockholms Dramatiska Högskola 2011 och arbetade därefter i drygt 2 år som skådespelare på Unga Klara i Stockholm och därefter som skådespelare, regissör eller slagsmålskoreograf på bla Regionteater Väst, Uppsala Stadsteater, Örebro länsteater, Turteatern. Förutom detta sitter han i styrelsen för Unga Tur där han också var konstnärlig ledare 2008-2010. Han har där regisserat bl.a. Vad är det för fel på Orestien 2014, Mästaren och Margarita 2014, Krig på 4e våningen 2008 och Roten ur Norén 2007.

Jens Peterson-Berger Producent

Jens har en bakgrund som producent och projektledare på institutioner och fria grupper såsom Riksteatern, Plural, Ungkulturdagarna, Riksutställningar, Södra Teatern, Skuggteatern och Unga Tur. Utöver producentskapet så arbetar han som konstnär och tonsättare och har det senaste året skrivit musik till dansföreställningar, ställt ut på Nationalmuseum och turnerat en elektromekanisk ljudskulptur med Svensk Form i Sverige och Japan.

Hedvig Ljungar Producent

Hedvig arbetar förutom som producent på 4:e teatern med text och bild. Hon är litteraturvetare, författare och skribent med uppdrag för tidskrifter som Fokus, Opus och Litteraturtidskriften Floret. Hon är också verksam som scenograf och anlitad vid bl a Göteborgs Stadsteater, Den Nationale Scene i Norge, Riksteatern, Kungliga Operan, Dramaten, Operabyrån och 4:e teatern. Hedvig har en kandidatexamen i litteraturvetenskap från Stockholms universitet och dito i konstnärlig gestaltning från Luleå tekniska universitet. Om somrarna har hon haft återkommande utställningar på galleri Drömbageriet på Österlen.

 

Anne Carlsson Hellandsjö Producent

I tolv år har Anne drivit egen verksamhet och genom företaget frilansat som scenograf och kostymör inom teater och opera. När Anne startade i branschen 2006 började arbetet som scenograf för Turteatern i Kärrtorp. Sedan dess har arbetet gått vidare till att arbeta på större scener som Kungliga Operan, Dramaten och Malmö Stadsteater. Förutom stora uppdrag har hon arbetat en hel del med turnerande barnföreställningar.

2018 har Anne varit hos brandingföretaget Nine Yards i Stockholm. Nine Yards arbetar med varumärkesutveckling och med nationella och internationella event. Hon har varit delaktig i strategiarbetet för en utvecklad varumärkesupplevelse samt produktion och genomförandet av flera större eventuppdrag.

Anne är utbildad vid den Kungliga Konsthögskolan samt Berghs School of Communication.

Sofia Öhrndalen Teatertekniker

Utbildad verkstadssnickare och modellsnickare. Gått diverse kurser inom teaterteknik, smink och mask. Jobbade på amatörteaterföreningen Studio Westmannia mellan 1991 och 1999 som gruppledare och tekniker.
Började jobba som föreställningstekniker på 4:e teatern i samband med Woyzeck 1995. Har också varit på turné som tekniker/turnéledare med flertalet föreställningar på 4:e teatern.

Per Gustavsson Dekorsnickare, scentekniker

Per är född i Motala och är utbildad byggnadssnickare och maskinsnickare. Han har arbetat som teater- och dekorsnickare på bland annat Östgötateatern och på Västmanlands teater. På 4:e teatern arbetar Per med dekorsnickeri, scenteknik och allt annat som rör teknik på och bakom scen.

Mikaela Hagelberg Skådespelare

Uppvuxen i Mölnlycke utanför Göteborg. Utbildning: Wendelsbergs fhs (teaterlinjen), Teaterstudion i Stockholm, Kompletteringsutbildningen på Teaterhögskolan i Malmö. Var med och startade 4:e teatern i Stockholm och Romateatern på Gotland. Även arbetat på Riksteatern, Helsingborgs stadsteater, Mittiprickteatern och T-Rex. Är förutom engagemanget på 4:e teatern en av personerna bakom Unga Roma på Gotland. Mikaela är med i Teateralliansen

Medverkar under 2018 i Ibland dör man lite.

Daniel Scherp Skådespelare

Har arbetat som skådespelare och regissör i 15 år. Utbildade sig på Teaterhögskolan i Göteborg och har bl a arbetat på Teater Halland, Teater 23, Östgötateatern, Molièreensemblen och Teaterfabriken. 2007 började Daniel arbeta på 4:e teatern där han har medverkat i bl a. En kokt två grillade och ett pucko, Lill-Zlatan och Morbror Raring, Ondskan, Ekenstolpes Testamente och Kolarhistorier. I de tre sistnämnda uppsättningarna står han även för regin. Daniel är med i Teateralliansen.

Medverkar under 2018 i Det farligaste som finns.

Titti Hilton Skådespelare

Var med i starten med 4:e teatern från 1983 och byggde upp Fri scen, Skeppsholmen. Frilansat sedan 1988 och medverkat i produktioner vid Örebro länsteater, Unga Riks, Norrbottensteatern, Västerbottensteatern, Riksteatern, Teater Västernorrland, Gävle Folkteater Orionteatern m.fl. TV och film har det också blivit, senast kortfilm med Solveig Nordlund, Moster Linnea och världen. Titti är med i Teateralliansen.

Medverkar under 2018 i Det farligaste som finns.

Eva Maria Oria Skådespelare

EvaMaria är utbildad på teaterhögskola i London men har jobbat i Sverige sedan 2010. Förra året syntes hon på Västerbottensteatern i Darling Dorotea, runtom i norra Sverige med Gränskatten av Lule Stassteater, i Beck- Utan uppsåt samt i barnteaterföreställningar av frigruppen Teater Tabberas. Hon kan även höras både i ljudböcker och diverse spel. EvaMaria är måttligt förtjust i att vänta men just nu leker hon ändå Time out i Ut med tiden. I vår kommer hon även att spela Ibland dör man lite på 4:e teatern.

Katja Lobas Skådespelare

När Katja var 15 år flyttade hon från Växjö till Stockholm för att studera på teaterlinjen på Södra Latin. Efter studenten jobbade hon med olika frigrupper och drev egna projekt. 2015 började Katja på skådespelarprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö och tog examen våren 2018. Under de senaste åren har hon medverkat i föreställningarna ”Carmen” och ”Önskestjärnan” på Uppsala Stadsteater, ”Glamour” på Spoletofestivalen i Italien, samt ”Hon säger: Jag är en no-go-zone” på Inkonst i Malmö.

Marie Sundin Producent/Pedagog

Tjänstledig våren 2018.