4:e teatern

4:e teatern är en fri professionell teater vars huvudsakliga uppdrag är att skapa teater/scenkonst ur barn- och ungdomsperspektiv. Vår scen finns på CuLTUREN i Västerås men vi bedriver också turnerande verksamhet över hela landet. Förutom teater bedriver vi pedagogisk verksamhet för skolor och arbetsgrupper i form av workshops, mentorskap och utbildningar.

4:e teatern gör cirka fyra produktioner varje år varav främst nyproduktioner och samarbetar med konstutövare från hela Sverige. Vi bedriver även en gästspelsscen och har residensscen för unga konstutövare.

Samarbetsparters 2017-2018
”Livet bitch!”, Västerås stad, Landstinget Västmanland, Elektra bio och CuLTUREN med projektet ”Bullanscenen”, Kopparlundsgymnasiet, Teatercentrum, Draothea, DHMJ, Tjejjouren Ronja, ”These heavy clouds” med Sabina Wärme, ”All my dreams come true- ett Disneydrama” med Ruben Lopez och Frida Liljevall, Teater Revansch, ARTY, Västerås Science Park, Mälarvillan, Teater Mestola och Teater Viirus i Finland.
Verksamheten stöds av Statens kulturråd, Västerås Stad, Region Västmanland och vår publik. Teatern är ansluten till de fria teatergruppernas intresseorganisation Teatercentrum.

Fredrik Lundqvist Teaterchef, konstnärlig ledare

Fredrik gick ut Skådespelarprogrammet på Stockholms Dramatiska Högskola 2011 och arbetade därefter i drygt 2 år som skådespelare på Unga Klara i Stockholm och därefter som skådespelare, regissör eller slagsmålskoreograf på bla Regionteater Väst, Uppsala Stadsteater, Örebro länsteater, Turteatern. Förutom detta sitter han i styrelsen för Unga Tur där han också var konstnärlig ledare 2008-2010. Han har där regisserat bl.a. Vad är det för fel på Orestien 2014, Mästaren och Margarita 2014, Krig på 4e våningen 2008 och Roten ur Norén 2007.

Jens Peterson-Berger Producent

Jens har en bakgrund som producent och projektledare på institutioner och fria grupper såsom Riksteatern, Plural, Ungkulturdagarna, Riksutställningar, Södra Teatern, Skuggteatern och Unga Tur. Utöver producentskapet så arbetar han som konstnär och tonsättare och har det senaste året skrivit musik till dansföreställningar, ställt ut på Nationalmuseum och turnerat en elektromekanisk ljudskulptur med Svensk Form i Sverige och Japan.

Sofia Öhrndalen Teatertekniker

Utbildad verkstadssnickare och modellsnickare. Gått diverse kurser inom teaterteknik, smink och mask. Jobbade på amatörteaterföreningen Studio Westmannia mellan 1991 och 1999 som gruppledare och tekniker.
Började jobba som föreställningstekniker på 4:e teatern i samband med Woyzeck 1995. Har också varit på turné som tekniker/turnéledare med flertalet föreställningar på 4:e teatern.

Mikaela Hagelberg Skådespelare

Uppvuxen i Mölnlycke utanför Göteborg. Utbildning: Wendelsbergs fhs (teaterlinjen), Teaterstudion i Stockholm, Kompletteringsutbildningen på Teaterhögskolan i Malmö. Var med och startade 4:e teatern i Stockholm och Romateatern på Gotland. Även arbetat på Riksteatern, Helsingborgs stadsteater, Mittiprickteatern och T-Rex. Är förutom engagemanget på 4:e teatern en av personerna bakom Unga Roma på Gotland. Mikaela är med i Teateralliansen

Medverkar under 2018 i Ibland dör man lite.

Daniel Scherp Skådespelare

Har arbetat som skådespelare och regissör i 15 år. Utbildade sig på Teaterhögskolan i Göteborg och har bl a arbetat på Teater Halland, Teater 23, Östgötateatern, Molièreensemblen och Teaterfabriken. 2007 började Daniel arbeta på 4:e teatern där han har medverkat i bl a. En kokt två grillade och ett pucko, Lill-Zlatan och Morbror Raring, Ondskan, Ekenstolpes Testamente och Kolarhistorier. I de tre sistnämnda uppsättningarna står han även för regin. Daniel är med i Teateralliansen.

Medverkar under 2018 i Det farligaste som finns.

Titti Hilton Skådespelare

Var med i starten med 4:e teatern från 1983 och byggde upp Fri scen, Skeppsholmen. Frilansat sedan 1988 och medverkat i produktioner vid Örebro länsteater, Unga Riks, Norrbottensteatern, Västerbottensteatern, Riksteatern, Teater Västernorrland, Gävle Folkteater Orionteatern m.fl. TV och film har det också blivit, senast kortfilm med Solveig Nordlund, Moster Linnea och världen. Titti är med i Teateralliansen.

Medverkar under 2018 i Det farligaste som finns.

Paloma Winneth Skådespelare

Paloma utbildades till skådespelare vid Universidad de las Artes ISA i Havanna. På Kuba arbetade hon även med improvisationsteater för barn. Hon gjorde professionell debut i Italien och i Sverige har hon arbetat med den hyllade föreställningen Teater Smuts startar punkband, på Unga klara och senast på teater Västernorrland, där hon spelade titelrollen i Katitzi. Paloma har även stått på scen som poet och elddansare. Hennes konstnärliga arbete drivs ofta ur ett samhälls- och politiskt engagemang. I tv-och filmsammanhang har hon bland annat medverkat i Springfloden och bonusfamiljerna.

Medverkar under 2018 i Ut med tiden.

Anja Lek Paulsson Skådespelare

Anja Lek Paulsson tog examen från skådespelarlinjen vid högskolan för scen och musik i Göteborg våren 17. Innan dess har hon arbetat med teater och improvisation i Malmö och på teaterverket i Stockholm. Hon var med och startade Malmö impro 2010 och har parallellt med utbildning på Fridhems folkhögskola och på Göteborgs universitet medverkat i Stålverket med Unga Folkteatern, Efter oss syndafloden på Teater Reflex, Britney på Turteatern samt spelat i ett antal kortfilmer.

Medverkar under 2018 i Ut med tiden.

Andrea Björkholm Skådespelare

Andrea Björkholm är frilansande skådespelare utbildad vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Sedan sin magisterexamen 2013 har hon arbetat brett inom scenkonstområdet både i Sverige och Finland. Bland annat axlade hon titelrollen i queeroperan Magnus/Maria i regi av Suzanne Osten som spelade runt om i Norden 2014-2016 samt porträtterade Sara Lidman i Riksteaterns Tjärdalen regisserad av Carolina Frände 2016. Senast kunde Andrea ses i den koreograferade monologen Parveln på Kulturhuset stadsteaterns Fri scen.

Medverkar under 2018 i Ibland dör man lite.

Lina Ljungqvist

Lina Ljungqvist är från Göteborg och där gick hon Teaterhögskolan. Syntes på scen i Västerås våren 2017 på Västmanlands teater som Marion i Robin in the Hood. Har tidigare spelat Kusin Vitamin i barnfilmen krakel spektakel och arbetat bl.a. på Astrid Lindgrens Värld och Dramaten. Senast syntes hon i Konstkolonin av Teater Nu som sattes upp hösten 2017 i trädgårdsföreningen, Göteborg.

Medverkar under 2018 i Ibland dör man lite.

Marie Sundin Producent/Pedagog

Tjänstledig våren 2018.