Meny Stäng

2019-12-11

I december får 4:e teatern besök av Mario Perez Amigo & co! Han tar med sig två föreställningar till vår gästspelsscen: Dansspelet den 28/12 och Skillz B4 Status den 27/12. Båda föreställningarna riktar sig till barn 8+ och familjer. En perfekt utflykt för familjen i mellandagarna. Välkommen!

Mario Perez Amigo

Allt gott!/ 4:e teatern

2019-11-27

Nu kör vi igen! Sista IMPRO COMEDY NIGHT för 2019! Grymma improstjärnor på scen! Julmust och folköl från Hantverksbryggeriet samt goda mackor & chips!

Medverkande på scen: improduon Jonas & Mathias, Sara Franceschi och Fredrik Lundqvist – chef på 4:e teatern.

När? Onsdag 4/12 17.00 – 19.00. Obs! föreställningen börjar 17.30!

Vi ses vid baren!/ 4:e teatern

2019-11-22

HEMSKA AKADEMIEN – DET STÄNDIGA UNDANTAGET

Med stor efterfrågan spelar vi Hemska Akademien – Det ständiga undantaget en gång till den 5/12 19.00!

Recension av Erik Jersenius i VLT:

Briljant satir när 4:e teatern slaktar Svenska Akademien Med ett stort hjärta slaktar 4:e teatern kärleksfullt Svenska Akademien i sin briljanta satir ”Hemska akademien – det ständiga undantaget!”.

Det är rent av den mest nakna och ärliga beskrivningen av Akademien och dess kriser som vi hittills bevittnat. När jag för ett drygt år sedan intervjuade den Västeråsbördige filosofen och vänstermannen Torbjörn Tännsjö konstaterade han att ingen ska förledas att tro att det fanns någon god sida i konflikten inom Svenska Akademien, alla som lever av den feodala reliken och vänskapskorruptionen är lika goda kålsupare. Den insikten förmedlar 4:e teatern övertygande i deras hysteriskt roande och tankeväckande satirföreställning ”Hemska akademien – det ständiga undantaget!”. En ledamot i ”Hemska akademien” berättar för oss att hon lär sig mycket av att vara en del av den, som som att ord att bytas ut mot andra ord för benämna samma saker. Exempelvis heter det inte ”protokoll” utan ”anteckning” och ”möte” kallas i stället för ”sammanträde”. Hon har också fått lära sig helt nya ord som de mer kinky begreppen ”honey trap” (att genom en romantisk eller sexuell relation för att uppnå personlig, politisk eller ekonomisk gagn) eller ”golden shower” (att i sexuellt syfte urinera på sin partner). Alicia Söderman spelar cello för ledamöterna i ”Hemska akademien”.

Nu har Hemska akademien ställts inför ett nytt begrepp och måste i SAOB (Svenska Akademiens ordbok) slå upp vad det egentligen betyder. Akademien befinner sig ”under utredning” och nu gäller det att gå igenom räkenskaperna. Och vad finner de? Jo, att lägenheterna de anskaffat på exklusiva adresser runt om i huvudstaden har redovisats som inköp av ärtsoppa. Dessutom har några av dem beställt ett gäng uppblåsbara dockor med ”tre inbjudande hål”. Varför då? ”För att vi alltid gjort så!” och under trycker slits de nu snart isär i en bitter intern strid för att var och en försöka rädda sitt eget anseende. Med utgångspunkt i kriserna kring den för våldtäkt dömde Kulturprofilen och valet av den kontroversielle författare Peter Handke som årets Nobelpristagare i litteratur skärskådar 4:e teatern Svenska Akademien i en festligt briljant satir. Samlade bland uppblåsbara gubbar sitter skådespelarna i en klaustrofobiskt instängd i vad som övertygande ska föreställa ett inrökt mötesrum i Börshuset i Gamla stan. De är galna genier, festlystna idé- och ordtjuvar, flärdfulla vivörer, stockkonservativa ordningsmän, sävligt högstämda poeter och lismande nyinvalda och mest av allt ”gubbar”. Dasha Nikiforova spelar den lismande nyinvalda ledamoten i ”Hemska akademien”. Bredvid henne sitter ”gubben”, den typiske akademiledamoten.

Publiken skrattar igenkännande när Pascal Wibe håller en monolog om den långa degenererande vägen till att bli kulturman, en färd och slutdestination ingen varnade honom för. Det börjar med att posera med fickur och hatt i högstadiet och Albert Camus och Jean-Paul Sartres verk under armen efter att precis lagt Franz Kafka och sedan falla hårt för beatpoeterna och Charles Bukowski på gymnasiet och uppleva friheten i att ställa sig över moralens gränser. Precis som 4:e teatern förra hösten med stor kärlek klädde av det ensamma geniet August Strindberg i ”Ågust och hans vänner” har de nu fullständigt slaktat Svenska Akademien. Framför allt skildrar föreställningen precist hur inte ens knytblusar kan ge en fernissa av hederlig åt en över 200 år gammal ljusskygg institution som rötan ätit upp inifrån. ”Hemska akademien” är modig, hänsynslös och mänsklig, allt det god teater ska vara. ”Hemska akademien – det ständiga undantaget!”

Medverkande: Fredrik Lundqvist, Pascal Wibe, Dasha Nikiforova, Mikaela Hagelberg, Daniel Scherp, Titti Hilton och Alicia Söderman.

Spelades på 4:e teatern på Culturen den 31/10, 2/11 och 3/11.

2019-10-30

HEMSKA AKADEMIEN – det ständiga undantaget!

Kom till 4:e teatern och uppleva TURBOTEATER på höstlovet!

Hemska akademien är en interaktiv turboproducerad scenkonstupplevelse. En dramatiserad podcast blandat med tipspromenad och teaterföreställning. Västerås svar på grevinnan och betjänten på LSD. Med kärlek turbo-slaktar vi svenska akademien. Vi vältrar oss i litteraturen, historien, ledamöterna och kriserna.

Vad är turbo-teater? Fyra skrivdagar, fyra repdagar och tre föreställningar. Vi vet inte vad vi gör? Det kan bli katastrof! Vi kan utlova en upplevelse med förvirring, skruvad humor, nattsvart stämning, blod, svett och damm. Ingen kan sina repliker!

Medverkande: Fredrik Lundqvist, Pascal Wibe, Dasha Nikiforova, Mikaela Hagelberg, Daniel Scherp, Titti Hilton och Alicia Söderman.

Övrig produktion: 4:e teatern

Speldatum:
Torsdag 31/10, 19.00 premiär!
Lördag 2/11, 16.00
Söndag 3/11, 16.00

2019-10-11

SKRATTA ELLER DÖ! Halloweenimpro med Jonas & Mathias, Fredrik Lundqvist.

Är en freestylad skräckhumor-show. Rysningar, jumpscares och diafragma-kramp i en improviserad helaftonsföreställning i skräckfilmens tecken. Publiken bestämmer handlingen, de levererar de kalla kårarna.

På 4:e teatern den 24/10, 18.00 – 21.00

See you there if you dare! Muahaha!

Allt gott! /4:e teatern

2019-09-30

Kom till 4:e teatern onsdag 17 – 19.00 för lite AW! Ni som besökte oss på Kulturnatten fick ett smakprov ur IMPRO COMEDY NIGHT. Nu kör vi på riktigt! Tre onsdagar under HT. Välkommen!

/4:e teatern

Allt gott! /4:e teatern

2019-09-05

LIVSRUS kommer att spela på inte mindre än sex utbudsdagar! Tjoohoo! Föreställningen kommer även att spela på vår egen scen den 26/9 19.00. Följande är ett schema för när ni kan se Livsrus:

LIVSRUS 26/9, 19.00, PÅ 4:E TEATERN

UTBUDSDAGAR:

LIVSRUS 25/9, UTBUDSDAG CULTUREN, VÄSTERÅS

LIVSRUS 10/10 11.05, UTBUDSDAG SCENKONSTDAGAR BARN OCH UNGA, HÄSSLEHOLM

LIVSRUS 10/10 16.45, UTBUDSDAG SCENGALEJ, NORRKÖPING

LIVSRUS 23/10, UTBUDSDAG GÄVLEBORG

LIVSRUS 23/10, UTBUDSDAG DALARNA

LIVSRUS 28/10, DE FRIA GRUPPERNAS UTBUDSDAG, 4:E TEATERN, VÄSTERÅS

Välkommen!

Allt gott! 4:e teatern

2019-08-12

Nu är 4:e teaterns kontor åter bemmanad. Efter en härlig långledighet jobbar vi inför hösten. Först upp på vår scen är Mikaela Hagelberg med föreställningen DEN EFFEKTIVA KVINNAN. Föreställningen hade nypremiär 2019 i samband med att Kvinnohuset i Västerås firade 40-år. En skarp, igenkännande och upplyftande monolog till alla kvinnor och till de som känner någon kvinna. Välkommen till 4:e teatern den 29/8 19.00! För biljetter klicka på fliken BILJETTER eller besök www.kulturbiljetter.se.

Allt gott/4:e teatern

2019-06-28

Denna vecka kommer både eld och rök ifrån Michal Axel Piotrowski med föreställningen Billy Bloom! Följ med på en resa till Helsingfors Pride och Koko Teateri.

Vi på 4:e teatern älskar processen! Allt det som sker fram tills att en föreställning visas upp för vår publik. Ta en titt bakom kulisserna i vår nya kanal – VART KOMMER RÖKEN IFRÅN? För hela storyn följ oss på Instagram & Facebook!

Flera spännande gäster och inblick till hösten!

Allt gott!/ 4:e teatern

2019-06-19

Det är med stolthet som 4:E TEATERN skickar BILLY BLOOM till Helsingfors för att delta i PRIDE FESTIVALEN! Det är så kul. Det är så rätt! Michal Axel Piotrowski som spelar Billy Bloom uppträder på KOKO Teatteri den 28/6 19.00. För mera information och biljetter följ länken http://www.kokoteatteri.fi. Arrangeras av ACE production ab, foto: Pawel Rybaltowski.

Allt gott! /4:e teatern

2019-06-05

Kalendariet är uppdaterad! Inom en nära framtid kommer samtliga biljetter till höstens evenemang vara till försäljning via fliken BILJETTER. En nyhet till hösten blir AFTER WORK med JONAS & MATHIAS! På onsdagar med start 2/10 17.00 kommer vi att anordna AW på vår scen där vi erbjuder IMPROBOOM samt försäljning av exklusiva folköl från lokala bryggerier här i Västerås. Varför inte glida förbi en onsdag 17-18 för lite skratt och en god öl? Det kommer att bli FETT. Vi ses där!

Allt gott!/4e teatern

2019-05-21

Missa inte säsongens sista Operalunch! Operalunch är ett samarbete mellan 4:e teatern och Annica Hassel. Det blir nu på torsdag den 23/5 mellan 12-13.00. Det finns två olika biljetter: 220:- för lunch & opera alternativt 120:- för kaffe och opera. Lunchbiljetter måste köpas i förväg, Kaffebiljetter kan köpas vid dörren. För biljetter kontakta Elektrabio Västerås med telefonnummer 021 – 12 30 60. Vi ses!

2019-05-07

Jag har glömt skriva om den fantastiska spelperioden vi har haft med Jonas & Mathias från Västerås. Spelningarna hos oss har tyvärr tagit slut och det har varit grymt roligt att ha dom här på 4:e teatern. Följ gärna Jonas & Mathias på FB och Instagram för de uppträder på många platser och i flera sammanhang i Västerås. Håll även utkik här – för till hösten kommer de tillbaka till vår scen!

Vi håller för övrigt på med en fet höstplanering! 4:e teatern kommer både att bredda verksamheten samt spetsa det befintliga utbudet! Kalendern kommer att fyllas på när det hela har klarnat.

Allt gott!
4:e teatern

2019-04-24

Vår teaterchef Fredrik Lundqvist är nu tillbaka på jobbet efter en kortare pappaledighet. Producenten Jens Peterson Berger slutar hos oss för att gå vidare till ett nytt jobb. För er som tidigare har haft en kommunikation med Jens angående bokningar eller gästspel hänvisar vi till teatern@4e.se, annehellandsjoe@gmail.com och pia@4e.se

Missa inte gästspelet den 26&27 april 19.00 på 4:e teaterns scen! Vi får besök av gruppen DHMJ med föreställningen SÄG NÅNTING! Biljetter kan ni köpa via fliken BILJETTER eller via kulturbiljetter.se

2019-04-04

INFO: Vi säljer nu biljetter till våra föreställningar via Kulturbiljetter. Vi har tidigare haft en biljettförsäljning via Elektra biograf men den kanalen skall nu läggas ned. Tidigare bokade gästspel som Operalunch & Improboom som har kommande tillfällen ligger dock kvar hos Elektra sedan tidigare. För övriga kommande gästspel och biljetter se vår sida BILJETTER eller besök Kulturbiljetter.se
/4:e teatern

2019-03-27

Vi har ställt in Ibland dör man lite den 28 mars hos oss på 4:e teatern. Vi kommer att boka in ett tillfälle vid senare datum. Håll utkik!

Förra veckan var vi med på utbudsdagen i Örebro! Vi gjorde succé med vår senaste egenproduktion Livsrus. Vi fick spela 20 minuter ur föreställningen som vanligtvis är på 60 minuter. Det blev en riktig ”cliff hanger” och alla ville veta hur det hela slutar. Så skall det vara!

Missa inte vår kommande gästspel! Vi fortsätter med succén Operalunch vilket är ett samarbete med operasångerskan Annika Hassel från Västerås. Jonas & Mathias fullföljer torsdagkvällar med Improboom. På intåg har vi Teater Tropos med Its all too beautiful och därefter DHMJ med föreställningen Säg Nånting. För samtliga datum se vårt kalendarium.

Allt gott!
4:e teatern

2019-03-15

Äntligen har vi fått en ny hemsida! Hurra! Sidan är fortfarande ”under construction” då en hel del information skall till samt justeras. Våra bokningsbara och aktuella föreställningar står med både i översta menyn och lite längre ned som block. För att läsa mera om vårt nuvarande utbud klicka på en av länkarna.

Den 28 mars 19.00 spelar vi föreställningen Ibland dör man lite på vår egen scen på 4:e teatern. Det är en offentlig föreställning så alla är välkomna! Biljetter kan ni köpa via Elektrabio Västerås genom att mejla till: bokning@elektrabio.se.

Vi på 4:e teatern väljer 2019 att satsa på ett samarbete med lokalförankrade aktörer som tex. ståuppduon Jonas & Mathias, Teater Tropos och DHMJ. Se vår kalendarium för samtliga gästspel VT 2019.

Inom kort kommer vi att införa ett eget biljettsystem. Det innebär att ni i fortsättningen kan köpa biljetter till våra föreställningar direkt via vår hemsida.

Vår teaterchef Frederik Lundqvist är fortfarande pappaledig men är åter på teatern i slutet av april.

Vid frågor om verksamheten och utbudet kontakta oss på kontoret:
Jens: jens@4e.se
Sofia: sofia@4e.se
Anne: annehellandsjoe@gmail.com

/4:e teatern