Utbud 2021

TANKESMEDJAN U.R.K. UNDERGÅNG, RUIN, KATASTROF
I en mörk och undanskymd del av verkligheten arbetar Tankesmedjan U.R.K. – undergång, ruin, katastrof – med att förpesta världen. Bland möbler byggda av skelett från ihjälplågade djur, målningar av miljökatastrofer och kokande virusbrygder smids onda planer i snabb takt. Chef över det hela är professor Belsebub Kvackman – en lite till åren kommen magiker som trots ett helt liv i förgörelsens tjänst aldrig har haft såhär mycket att göra. De goda krafterna i världen växer och hon hinner inte med. Och som om det inte vore nog dyker plötsligt en helt ny person upp på kontoret. Han säger att han ska ha praktik. Men det kommer aldrig gå för han ser jättesnäll ut… Fast vid närmre eftertanke är det kanske precis vad URK behöver?
U.R.K. är en grotesk, rolig, banal och filosofisk föreställning om ondska och manipulation som riktar sig till barn i mellanstadieåldern. Med inspiration från Michael Endes bok Sju timmar till midnatt undersöker 4:e teatern urbilden av den onda magikern, den förenklade idén om ont och gott, och processen att hölja en ondsint intention i snygg förpackning.

Målgrupp: Mellanstadiet

Information om premiären & speldatum kommer inom kort!

För information & prisuppgift: https://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/13326

ALLA MOT ALLA
I en sprängfylld scenkonstupplevelse där Buster Keaton, Looney Tunes, Linus på linjen och Mr. Bean är inspirationskällor sjösätter 4:e teatern höstens turnéföreställning för de yngsta barnen med urpremiär september 2020.
Vad är rättvisa? Vem har rätt till vad och varför, och vem ska bestämma det? Kan det verkligen bli helt rättvist för alla eller måste man kompromissa och hur mycket kan man kompromissa för att det ska kännas rättvist ändå och ska man verkligen kunna ändra på saker som man en gång bestämt?
Titeln Alla mot alla är inspirerad av filosofen Tomas Hobbes tänkta urtillstånd ”Allas krig mot alla”. Han tänkte sig att människan skapat lagar och regler för att inte börja slåss (och i förlängningen slå ihjäl varandra). Rättvisa skipas – menar han – i ren självbevarelsedrift, som utverkas av någon som får makten att bestämma och i gengäld verka för att skydda sina undersåtar.
”Alla mot alla” kan också kännas igen vid lekar och idrott när man ska dela in i lag och ibland beslutar sig för att köra ”Alla mot alla”! 
Tillsammans med publiken undersöker vi livets små och stora orättvisor i en interaktiv föreställning som främst riktar sig till barn i 3 – 7 årsåldern. Vi vältrar oss tillsammans i stämningar och situationer, ja, med allt det tveklösa och igenkännliga som gör det ordlösa mötet universellt förståeligt. 


Målgrupp: 3 – 7 år

För information & prisuppgift: https://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/12667

LIVSRUS
OM LIVSRUS På ett litet café i en liten stad utbryter panik när en anställd hittar en avhuggen tå i en räkmacka. Det visar sig dock att det inte är en tå, utan en havsanemon. Vilken tur… Vilken lättnad… Eller?… Kanske inte bara? Så inleds Livsrus – en existentiell komedi om längtan efter dramatik i tillvaron, riktning i livet och modet att vara ärlig om sin musiksmak. Vi träffar Berit, som i tjugo år dragit största lasset i stadens frivilligverksamhet och känner att det är nog nu. Om Marco, som vill bli något mer än killen som blev kvar och jobbade på café men inte vet hur. Och om Sonja a.k.a. Sorrow eater, som spelar i ett black metalband men inte känner sig tillräckligt ond. De möts av en slump, som kommer att ha större inverkan på deras liv än någon kunnat ana.

Målgrupp: Högstadiet

För information & prisuppgift: https://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/7036

DET FARLIGASTE SOM FINNS
Vad är det farligaste som finns? Är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Att dela ut flygblad om koncentrationsläger i Nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv? Vissa säger att det farligaste är att vara rädd. Att rädda människor är farliga. Ändå är rädsla något som drabbar alla. Kanske är det farligaste som finns att inte kunna hantera sin rädsla? Att bli som en robot som bara gör som den blir tillsagd för att slippa tänka eller känna? DET FARLIGASTE SOM FINNS är en klassrumsföreställning som berättar historier om mod. Om verkliga människor som vågat känna, tänka och handla. Och i förlängningen – om vad det vill säga att vara människa i ett samhälle.

Målgrupp: 9-13 år

För information & prisuppgift: https://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/3750

ÅGUST OCH HANS VÄNNER
4:e teaterns fasta ensemble skapar ett lekfullt kollage utifrån August – Ågust – Strindbergs texter.
Med fyra Ågustar på scen utlovar vi live-regi, heta strålkastare, dammiga latexhjärnor och rosa drömmar om samhällsförändring. Författarens bråk med idéerna får plötsligt yttre konturer – Ågust har delat sig i fyra!


Målgrupp: Vuxna

För information & prisuppgift: https://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/7425

SPRÅKET
EN TEMADAG OM SPRÅK OCH MAKT Under en interaktiv temadag undersöker 4:e teatern hur förskjutningar av ords betydelser kan normalisera åsikter som tidigare uppfattas som extrema. Temadagen består av en föreläsning samt en interaktiv gestaltningsuppgift.
1: FÖRELÄSNING MED CARLOS ROJAS Hur går det till när politiker etablerar nya ord som utanförskap? Vad händer när naturord som storm eller våg används för att beskriva något vi vill framställa som våldsamt? Utifrån sitt mångåriga analysarbete med integration och språk undersöker föreläsaren Carlos Rojas hur betydelser av ord förskjuts i form av så kallade ekvivalenskedjor. Nämns till exempel alltid ordet fattigdom i samband med miljonprogram så kommer ordet miljonprogram att byta betydelse.
2: INTERAKTIV GESTALTNING Här leker vi med ord och betydelser genom övningar i improvisationsteater med skådespelarna och Fredrik Lundqvist och Sara Franceschi i en för tillfället skräddarsydd improvisationsteatershow. Här får eleverna beröra tematiken på ett praktiskt, roligt och kreativt sätt.


Målgrupp: Anpassningsbar

För information & prisuppgift: https://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6064