Utbud 2022

TANKESMEDJAN U.R.K. UNDERGÅNG, RUIN, KATASTROF
I en mörk och undanskymd del av verkligheten arbetar Tankesmedjan U.R.K. – undergång, ruin, katastrof – med att förpesta världen. Här arbetar Hin Håleqvist – en hundratrettiosexårig professor i tankeimplantering. Han är hjärnan bakom allt från världskrig, galna ko-sjukan och global uppvärmning till Titanic-katastrofen, allmän skolplikt och att godis bara får ätas på lördagar. Men när Professorn misslyckas med att uppfylla sin ondskekvot för året är katastrofen ett faktum. Något måste göras och det är nu! 
Plötsligt dyker en nyanställd upp. En konkurrent!  En ung, begåvad människa med en enorm ondskepotential. Utan minsta respekt för professorn eller U.R.K. börjar hon ifrågasätta precis allt. Kränkt och motvillig tvingas professorn in i en kamp om vem som ska bära titeln Ondast i Världen. Han måste nu bevisa sin överlägsna uselhet för att få behålla sitt jobb. Men är hans ondaste ondskefullt nog?
U.R.K. är en grotesk, rolig, banal och filosofisk föreställning
om ondska och manipulation som riktar sig till barn i mellanstadieåldern. 4:e teatern undersöker urbilden av den onda magikern, den förenklade idén om ont och gott, och processen att hölja en ondsint intention i snygg förpackning.

Målgrupp: Mellanstadiet & familj

För information & prisuppgift: http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/13326

ALLA MOT ALLA
I en sprängfylld scenkonstupplevelse där Buster Keaton, Looney Tunes, Linus på linjen och Mr. Bean är inspirationskällor sjösätter 4:e teatern höstens turnéföreställning för de yngsta barnen med urpremiär september 2020.
Vad är rättvisa? Vem har rätt till vad och varför, och vem ska bestämma det? Kan det verkligen bli helt rättvist för alla eller måste man kompromissa och hur mycket kan man kompromissa för att det ska kännas rättvist ändå och ska man verkligen kunna ändra på saker som man en gång bestämt?
Titeln Alla mot alla är inspirerad av filosofen Tomas Hobbes tänkta urtillstånd ”Allas krig mot alla”. Han tänkte sig att människan skapat lagar och regler för att inte börja slåss (och i förlängningen slå ihjäl varandra). Rättvisa skipas – menar han – i ren självbevarelsedrift, som utverkas av någon som får makten att bestämma och i gengäld verka för att skydda sina undersåtar.
”Alla mot alla” kan också kännas igen vid lekar och idrott när man ska dela in i lag och ibland beslutar sig för att köra ”Alla mot alla”! 
Tillsammans med publiken undersöker vi livets små och stora orättvisor i en interaktiv föreställning som främst riktar sig till barn i 3 – 7 årsåldern. Vi vältrar oss tillsammans i stämningar och situationer, ja, med allt det tveklösa och igenkännliga som gör det ordlösa mötet universellt förståeligt. 


Målgrupp: 3 – 7 år

För information & prisuppgift: http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/12667

ÅGUST OCH HANS VÄNNER
Ågust och hans vänner – är en Strindbergsk turboteaterföreställning som gör upp med samtidens hets, förslag om statlig kulturkanon och tron på det ensamma geniet.
I ”Ågust och hans vänner” är geniet inte ensamt. Vi gestaltar Strindberg lekfullt och låter honom framträda i fyra olika gestalter. Författaren, vetenskapsmannen, botanikern och galningen. Vi djupdyker i det faktum att verkligheten, ja, till och med den enskilda människan, är tämligen sammansatt och att vi inte förstår tillvaron på egen hand, utan skapar och förändrar den tillsammans. Med fyra Ågustar på scen, arbetar vi med liveregi, heta strålkastare, dammiga latexhjärnor och rosa drömmar om samhällsförändring. Författarens bråk med idéerna får plötsligt yttre konturer – Ågust har delat sig i fyra!


Målgrupp: Vuxna

För information & prisuppgift: http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/7425

DET FARLIGASTE SOM FINNS
Vad är det farligaste som finns? Är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Att dela ut flygblad om koncentrationsläger i Nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv?
Vissa säger att det farligaste är att vara rädd. Att rädda människor är farliga. Ändå är rädsla något som drabbar alla. Kanske är det farligaste som finns att inte kunna hantera sin rädsla? Att bli som en robot som bara gör som den blir tillsagd för att slippa tänka eller känna?
Det farligaste som finns är en klassrumsföreställning som berättar historier om mod. Om verkliga människor som vågat känna, tänka och handla. Och i förlängningen – om vad det vill säga att vara människa i ett samhälle.

Målgrupp: från 10 år


För information & prisuppgift:
http://scenkonstportalen.riksteatern.se/uppdatera-produktion/3750

SPRÅKET
EN TEMADAG OM SPRÅK OCH MAKT Under en interaktiv temadag undersöker 4:e teatern hur förskjutningar av ords betydelser kan normalisera åsikter som tidigare uppfattas som extrema. Temadagen består av en föreläsning samt en interaktiv gestaltningsuppgift.
1: FÖRELÄSNING MED CARLOS ROJAS Hur går det till när politiker etablerar nya ord som utanförskap? Vad händer när naturord som storm eller våg används för att beskriva något vi vill framställa som våldsamt? Utifrån sitt mångåriga analysarbete med integration och språk undersöker föreläsaren Carlos Rojas hur betydelser av ord förskjuts i form av så kallade ekvivalenskedjor. Nämns till exempel alltid ordet fattigdom i samband med miljonprogram så kommer ordet miljonprogram att byta betydelse.
2: INTERAKTIV GESTALTNING Här leker vi med ord och betydelser genom övningar i improvisationsteater med skådespelarna och Fredrik Lundqvist och Sara Franceschi i en för tillfället skräddarsydd improvisationsteatershow. Här får eleverna beröra tematiken på ett praktiskt, roligt och kreativt sätt.


Målgrupp: Anpassningsbar

För information & prisuppgift: http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6064